TISDAGSRECEPTET – GREKISKA KÖTTFÄRSBIFFAR

De flesta recepten som funnits på bloggen sedan starten 2016 hittar ni numer under kategorin ”Mat & Recept” jag håller ju nämligen på, som jag nämnt tidigare att exportera alla gamla inlägg och se till att bildstorlek, kategorier och huvudrubriker stämmer. Det är ett monsterjobb och jag har även märkt att några inlägg inte finns med i exportfilen. Det här tisdagsreceptet är ett utav de och eftersom att det här är en riktig favorit vill jag inte för någonting i världen låta det gå förlorat. För vissa blir det kanske en tråkig upprepning, andra kanske missade ursprungsinlägget för några månader sedan. Hur som helst så lovar jag ett helt nytt, opublicerat recept nästa vecka. Håll ut ni som blir besvikna idag!

Grekiska köttfärsbiffar har återkommit på mitt köksbord enda sedan jag var ett litet barn. Mamma var den som var kocken när jag var liten och numer är det jag som står vid spisen och lagar rätten som min familj älskar lika högt som jag. Jag kommer aldrig att glömma Fredriks reaktion första gången jag lagade det till honom. Han var nog i mångt och mycket skeptisk till precis allt, iallafall till fetaosten och de soltorkade tomaterna. Jag tror till och med att jag till en början gjorde biffar utan det till honom, jag minns inte riktigt. Men han älskade det från första stund. Speciellt när han åt med både fetaost och soltorkade tomater och slutade vara kinkig. Nu är det någonting han önskar ofta när vi planerar våra 14-dagars långa matsedlar. Och det var också en rätt som många utav er läsare önskade recept på när jag skrev om mat för några dagar sedan. Så här kommer det!

Tomatsås
Två gula lökar
Tomatpure
En burk krossade tomater
En burk hela tomater
Två hönsbuljongtärningar
Kryddor

Börja med att finhacka den gula löken. Ställ en mindre kastrull med olja på spisen. När oljan är varm, fräs den gula löken tills den blir mjukare och får en gyllene färg. Ha därefter i en klick med tomatpuré och blanda runt. Låt det fräsa en stund. Häll i en burk krossade tomater och en burk hela tomater, jag föredrar Kung Markattas. Smula ner två hönsbuljongtärningar och smaka av. Krydda därefter med dina favoritkryddor. Jag använder oregano, salt och peppar och även en krydda som heter Roast Seasoning som kommer från Spice Grinder. Sen låter jag såsen stå och puttra så länge som det är möjligt.

Grekiska köttfärsbiffar
Blandfärs 
Fetaost 
Soltorkade tomater
Ägg 
Kryddor

Blandfärs görs sig allra bäst till den här rätten, visst går det bra med nötfärs också men det blir långt ifrån lika saftigt. Blanda färsen tillsammans med ett eller två ägg beroende på hur mycket köttfärs du använder dig av. Och använd dig av kryddor du tycker om. Jag brukar återigen ha i salt och peppar och oregano. Blanda ihop alltsammans och forma därefter biffar. Hacka upp fetaost i små tärningar och strimla de soltorkade tomaterna om du inte redan köpt färdigstrimlade. Gör sedan små hål i biffar där du sticker in både fetaost och soltorkade tomater och stäng igen. Jag brukar proppa mina biffar fulla, men se till att köttfärsen omsluter allt. Annars ramlar de isär när du steker. Stek på hög värme i några minuter på vardera sida.

Koka tagliatelle till, släng ihop en tsatsiki om ni vill ha det och eller kanske ett kryddsmör? Ibland gör vi även klyftpotatis till. Jag brukar toppa med fetaost och soltorkade tomater bara för att addera den smaken ännu mer i rätten, men det är långt ifrån ett måste. Några gröna blad eller en hel sallad, salladen är nästan ett måste om man gör med klyftpotatis och tsatsiki eller kryddsmör om ni frågar mig. Förresten! Faller köttfärsen isär när ni steker den så prova att ha i lite bubbelvatten i blandningen, det gör den lättare att hantera.

16 reaktioner till “TISDAGSRECEPTET – GREKISKA KÖTTFÄRSBIFFAR

 1. Åh, det här receptet var precis i min smak och det går också att göra ketovänligt. Det låter verkligen underbart gott och om jag var piggare skulle jag laga till det ikväll. Tack för tipset!

  Gilla

 2. Tisdagar har fått en ny höjdpunkt hos mig; dina recept!!😍 Återigen tackar jag för inspiration och nya idéer för veckans matlagning, detta ser smarrigt värre ut och jag kan helt klart förstå att det är en favorit hos er, lär troligen bli likaså här😍
  Kram på dig vännen💜

  Gilla

  1. Har antagligen alldeles för mycket gravidhormoner i min kropp just nu men den här kommentaren gjorde mig så glad att jag nästan började gråta här på morgonkvisten. Du måste berätta när du har lagat det första gången. Tusen kramar 🖤

   Gilla

 3. åhh vad kul med recept, älskar när folk delar med sig av det, detta har jag aldrig ätit så kul att testa lite nytt i köket, tack för du delar med dig ❤

  Gilla

 4. Alltså din mat är alltid helt fantastisk, så inspirerande! Grekiska köttfärsbiffar lät såå gott, definitivt något jag kommer testa göra någon gång (dock med nötfärs) så verkligen tusen tack för recept! Och perfekt tips med bubbelvatten, de faller ju lätt ihop 🤗

  Gilla

  1. Men wow wow wow vad GLAD jag blir! Tack tack tack! Jag tror att det blir minst lika bra med nötfärs, lova att hojta till när du har testat så att jag får veta vad du tyckte! Kram! 🖤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s