ONSDAGSLISTAN – OM SÖMN

Vi står inför en ny bebistid, jag och familjen. Med andra ord vet vi inte alls vilka rutiner vi kommer att hamna i, hur mycket livet kommer vändas upp och ned och ned och upp och framförallt inte hur mycket sömn det kommer att bli på nätterna. Jag måste ändå säga att vi har varit väldigt skonade från jobbiga nätter med Lilla My. Iallafall om man räknar bort andningsuppehåll och kaskadspyor till följd av hennes sjukdomar. Det är antagligen för att vi hela tiden har haft som strategi att man inte lämnar sovrummet på natten hur pigg än ungen verkar vara. För lär barnen sig att de får gå upp och titta på tv klockan två på natten så tror jag att de systematiskt vaknar mer och mer. Hur som helst; jag tänkte att jag skulle göra en onsdagslista om sömn nu innan lillebror kommer. För efter det vet man aldrig vad som händer.

Vad har du för säng? 
En kontinentalsäng där den övre madrassen består av en enda kasett så att du kan utnyttja hela bredden i sängen utan att känna en skarv i mitten. Den har 7-zons pocketresår där varje zon anpassas efter kroppen. Ja alltså, det är så försäljaren beskriver den på sin hemsida. Det kanske räcker med att den är över 1,80 bred och jävligt skön. 

Hur är din säng bäddad? 
Vitt, grått och blått är de enda kulörerna vi har sängkläder i. Sängen byggs upp med två vita sängkappor som döljer den annars svarta stommen och fylls sedan på med sängkläder som byts oftare än vad de behövs. Fem kuddar står prydligt mot sänggaveln varav en är en riktigt stor hotellkudde. Överkast och dylikt har vi hoppat över men en filt får plats ovanpå täcket ibland. 

Hur gör du för att få ett mysigt sovrum? 
Skalar av, skalar av och skalar av. Ett sovrum ska inte vara plottrigt och fullt med grejer, det ska vara lugnt och harmoniskt. Minsta lilla klädesplagg som hänger framme kan bidra till stress och sladdar och elektronik trollas helst bort. Mysiga sängkläder och gardiner väl uppbyggt och några posters är allt som behövs. Ett ljus eller två, kanske. Och absolut inga dammråttor på golvet. 

Vad finns det på ditt nattduksbord? 
Vi har inga nattduksbord men gömmer enkelt och fint diverse saker i vår sänggavel. Det är ett utav de bästa köpen jag gjort inredningsmässigt och där samsas en hel drös med böcker med mobilladdare, vattenflaskor, våtservetter, handkrämer, braständare och lypsyl. Uppe på sänggaveln står fina blommor, posters och snygga böcker. 

Vad är ditt bästa sova gott-tips? 
Först och främst rena, helt nya sängkläder. Det finns ingenting bättre än att krypa ner i sängen när det är nybäddat. Förr i tiden hade jag alltid någon ljuskälla i sovrummet men jag har kommit underfund med att man sover bäst i mörkret. Och så måste det finnas luft. Vädra för kung och fosterland och ha fönstret lite på glänt hela natten. Det är mest magiskt på vintern när minusgraderna kyler ner rummet när man ligger under ett varmt täcke.

När brukar du gå och lägga dig? 
Förr i tiden, när jag var ung och oförstörd var natten min absolut mest vakna tid. Sedan träffade jag Fredrik som slaviskt går och lägger sig klockan 22 varje kväll och de senaste tre åren har jag anammat hans rutiner. När klockan slår 22 är det sovdags. 

Vad gör du i sängen innan du somnar? 
Scrollar igenom sociala mediaflöden, tömmer alla notiser på alla appar så att allting är nollställt till dagen efter. Sedan slår jag av smartnotiserna på min aktivitetsklocka, sätter på stör ej-funktionen på min telefon och ställer väckarklockan om jag behöver det. Fredrik brukar få sig en puss och efter det släpper jag ut håret och lägger mig tillrätta på kudden. 

Hur sover du egentligen? 
Det bästa är att sjunka ner på en mjuk kudde, lägga sig på sidan och hiva tag i någonting att krama. Min långa hotellkudde är riktigt kramvänlig och likaså den enormt stora elefanten som hängt med i några år nu. Benen brukar spreta åt alla håll och kanter, fötterna måste vara utanför täcket och håret ligga bakåt trots att det är utsläppt. 

Vad gör du mitt i natten? 
Ett och annat toalettbesök brukar jag allt hinna med. Att snurra runt och ändra ställning i sängen en halv miljard gånger hör också till vanligheterna. My brukar skrika efter vatten någon eller några gånger per natt och jag brukar få skälla på katten Minus när han klättrar i gardinerna eller ger ifrån sig höga ljud för att få uppmärksamhet. Och så får jag putta på Fredrik förstås, eftersom att han snarkar så. 

När vaknar du? 
När man har barn hör det till att man vaknar redan innan klockan har slagit sju vare sig man vill det eller inte. Och det hjälper inte att familjen unnar en sovmorgon. När det bråkas och leks i övriga utrymmen i hemmet vaknar jag. De få gånger jag spenderat barnfri på ett hotellrum säger kroppens biologiska klocka till strax innan klockan nio. 

Är du morgonpigg? 
Förr i tiden tog jag alla priser i kategorin ”morgontrött” och gick inte ens att utbyta ett ord med innan klockan slagit tio. Men förändringarnas vindar har blåst in över mitt liv och trots att jag inte vill kalla mig morgonpigg så är jag hundra resor bättre nu för tiden. 

24 reaktioner till “ONSDAGSLISTAN – OM SÖMN

 1. Men vad härliga frågor och svar!
  Brukar gärna vilja ha mörkt hos mig, så det blir som natt nu när det är så ljust på sommaren vilken är otroligt jobbigt!

  Gilla

  1. Ja, sommaren är verkligen ingen bra period för bra sömn. Tacka vet jag hösten och vintern i det avseendet! Vi kör med både persienner, rullgardin och vanliga gardiner och jag kommer inte åt den riktigt mörka känslan iallafall.

   Gilla

 2. Vilken rolig och unik lista! Vårt sovrum är kaos med saker överallt. Målet är att nu när vi flyttar lyckas göra sovrummet fint och en lugn känsla över det

  Gilla

 3. När vi flyttade in i vårt hus hade inte trenden med mörkblått i sovrummet riktigt slagit igenom så jag satte upp en ljusgrå tapet. Nu på sommaren när det är så ljust önskar jag inget annat än mörkare väggar, haha. Håller med om att det är viktigt med mörker när man ska sova.

  Gilla

  1. Haha, åh, känner igen det där. Idag har vi vita väggar och jag har kollat på den mörkblåa kulören i en evighet. Min sambo till målare har lovat att han ska måla i över ett år men det är ungefär som skomakarens barn när det gäller honom… Suck! Och skulle jag sätta igång med rollern skulle han nog be mig flytta ut, haha!

   Gilla

 4. Tänk att jag bara tog de så lätt när folk sa att sömnen är de som verkligen kommer ändras när man får barn. ÄVen om ungen somnar kl 20 så måste man fortfarande göra saker och man kan inte lägga sig kl 20. När jag kollar tillbaka på bilder från innan jag fick barn och nu , gud vilka mörka ringar jag har under ögonen hela tiden! haha
  Hoppas Frank är lika duktig som sin storasyster. Kram på er

  Gilla

  1. Hahaha, CHECK på det där med mörka ringar under ögonen! Jag tänkte också ”Äsch, några timmar bort hit eller dit blir inga problem” Tjena! Så jag hoppas verkligen inte jag får något kolikbarn nu. Då går jag nog under. Kram fina!

   Gilla

 5. Låter som vettiga tankar.
  Vilken säng, låter som en hel vetenskap.
  Älskar rena sängkläder, sover så skönt när de är bäddat med rena sängkläder.

  Gilla

 6. Vi köpte en ny säng för två år sedan på Mio en Viking säng den som de då var den bästa med hemskaste prislappen men det ångrar vi inte idag. Ja det går ju inte veta innan hur familjens nya lilla person tänker sova innan. Men det blir säkert bra

  Gilla

  1. Tycker att folk säger att barnen sover så mycket när de är små, men kan inte minnas att My gjorde det. Hon sov dock bra på nätterna! Så vi får se! Vissa grejer är det verkligen värt att lägga pengarna på 🖤

   Gilla

 7. Kul att läsa din lista om sömn. Haha, först trodde jag faktiskt att du hade den kollen på madrassen… Sen läste jag att det var från hemsidan…. Förut tyckte jag inte om renbäddad säng, kunde helt seriöst inte somna men nu älskar jag känslan.

  Gilla

 8. Men vilken rolig lista, får jag låna den och länka till dig?
  Passar ju bra till mig som skriver om fibro bland annat 😉
  Jag behöver också mörker för att kunna sova ❤

  Gilla

 9. Vilken rolig lista! Det där med sömn kan vara lite knepigt. Svalt och mörkt är alltid skönt och en skön kudde 😀 Just nu kvittar det hur jag gör, kan inte somna och det tar flera timmar att komma till ro.

  Gilla

  1. Jag håller med dig om hur knepigt det kan vara, och jag är väldigt kinkig med kudde själv! Vad tufft att du är i en sådan period, jag hoppas att det går över fortare än fort 🖤

   Gilla

  1. Ja nu när jag har gjort en onsdagslista varje onsdag i några år så måste man hitta på lite nya ämnen att skriva om. Haha! Vad kul att du tyckte att det var intressant!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s